Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

V roce 2023 prezidentské volby

G
Přidáno před 2 letyz domova
V roce 2023 prezidentské volbyČas vánoční je obdobím také o přemýšlení. Dovolte úvahu o nastávajících prezidentských volbách, které Českou republiku čekají v roce 2023.
Tradici našeho státu (za socialismu i po 17. listopadu 1989) bylo, že prezidenta v nepřímé volbě volil parlament. První přímá volba hlavy státu se uskutečnila v České republice v roce 2013 a další v roce 2018. V obou případech byl zvolen stávající prezident Miloš Zeman. Potřetí už zvolen být nemůže.

Miloši Zemanovi končí mandát 7. března 2023. Přesný termín voleb v roce 2023 dosud nebyl určen. Druhé kolo se musí konat nejpozději třicet dnů před skončením prezidentského mandátu. Jasné ovšem je, že nastávající prezidentská kampaň bude vrcholit koncem roku 2022. Proto už dnes se přímou volbou pro rok 2023 zabývají politici a objevují se první kandidáti.

Poměrně brzy oznámil svoji kandidatůru na veřejnosti bývalý šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Po něm krátce i dosluhující rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Oběma nedávám příliš velkou šanci, připadá mně, že usilují pouze pro hvězdnou kariéru, a to je příliš málo.

Zdá se ovšem, že o budoucím prezidentovi na dalších pět let rozhodne postoj k očkování, jelikož tohle hýbe stále nejvíce celým Českem. Nyní to vypadá tak, že o Hrad bude usilovat bývalý premiér Andrej Babiš (zastánce očkování). Sokem mu bude s avizovaným odporem proti očkování Karel Janeček.

Ale nejen já jsem vydedukoval další známou osobnost - Václava Klause. V jeho případě bychom měli šanci volit někoho, jehož postoj k očkování (tedy neočkovat) je stálý. Tím opravdu pan Klaus bezesporu je. Je znám případ z roku 2010, kdy Klaus v souvislosti s prasečí chřipkou odmítl nařízení očkovat některé vybrané profesní skupiny občanů jako zdravotníků a vojáků. Prezident Klaus tehdy, jako vrchní velitel ozbrojených sil odmítal, aby byli očkováni vojáci, jejich očkování se pak nekonalo. Avšak bude to stačit, když za Klausem jsou některé "hříchy" z minulosti - divoká privatizace, omilostnění pochybných podnikatelů...?
Na druhé straně je Klaus pořád v dobré zdravotní kondici, přestože je o tři roky starší (letos mu bude 80 let) než Miloš Zeman. Klaus je přitom také velmi aktivní, to můžeme sledovat často na televizní obrazovce. Silný názor má nejen na očkování, ale také na Green Deal, či migraci.

A co Babiš? Jeho, bohužel neschopnost sestavit vládu, nahrála hodně Klausovi. Nebyl schopen zabránit sestavení Fialovy vlády. Odhodlal se pouze ke zradě Zemana, jak to nedávno na Primě řekl sám Miloš Zeman. To může znamenat pro Babiše konec prezidentského křesla.

Klidné a šťastné Vánoce a Nový rok!
23-12-2021 11:01 1,562

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.