Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Bezdomovce úřady nezajímají?

PexaPexa Přidáno před 2 měsícisociální
Bezdomovce úřady nezajímají?
Přichází jarní počasí a s nimi více bezdomovců na ulici. Dostanou státní příspěvek "v nouzi" a je vymalováno.


Před rokem 1989 (před Sametovou revolucí) tzv bezdomovectví (lidé bez domova) v České republice nebylo. Každý občan musel pracovat a mít místo trvalého bydliště. Jestliže toto nesplmil, byl stíhán za příživnictví.

Tzv. azylové domy pro bezdomovce nyní hlásí, že přibývá klientů v seniorském věku a ve špatném zdravotním stavu. Trendem posledních měsíců ke nárůst bezdomovců mladšího věku, což je zarážející.

Podle znalců této problematiky je to důsledek závislosti na alkoholu, možná i druh rebelství. Dokonce vyrostly už i děti bezdomovců. Je to proto, že ty děti nepoznaly žádný jiný styl života, takže bezdomovectví je pro ně, bohužel norma, že takto je žití v pořádku.

Když se na tento nežádoucí fenomén podíváme podrobněji, zjistímě, že bezdomovectví je veliced škodné.

Bezdomovectví vyčerpává státní pokladnu

- Lidé bez domova velmi často onemocní, státní pokladnu tento styl života stojí nemalé finance. Tyto peníze by mohly jít na potřebnější aktivity.
- Sociálka přitom bezdomovcům vyplácí každý měsíc "příspěvek v nouzi", tedy další finance, které jsou odčerpávany se státní pokladny. Přitom mladí bezdomovci, kteří jsou v plné síle, by mohli klidně chodit do zaměstnání. Vždyť v Česku je nyní převaha volných pracovních míst.

České úřady jsou k bezdomovectví nedůsledné

- Když jsem si na bezdomovce stěžoval na úřadech, protože přespávají u vchodu panelového domu, či před obchodním centerem, častou výmluvou policie i úředníků magistrátu bylo - "... my je odsud vykážeme, ale za hodinu jsou zpátky. Je to zbytečné...".

Mentoři azylových domům ani policie nemají žádné pravomoce postihu

- U nás si bezdomovci udělali WC u popelnic. Jdete s košem a vidíte močícího bezdomáče. Dokonce se k vám obrátí čelem. Rukou si ho drží a v druhé má krabici s vínem, špatně to působí na mládež... Nebo, prodavačka otevírá zadní východ z obchodu a u dveří právě močí bezdomovec... Tyto a podobné "příběhy" by nemusely být, kdyby měli obecní strážnici a státní policie na bezdomovce přísnější "metr".

Řešení by se našlo, ale úřady nemají moc zájem

Nakonec jedno řešení, jak snížit počty bezdomovců v našich městech. Například policie a městské úřady sledovat, zda se konkrétní bezdomovec dopouští opakovaně nevhodného jednání a obtěžování či žebrání mezi spoluobčany. To by určitě administrativu (zapsat konkrétní osobu) nijak nezatěžovalo a dalo by se tak následně dohledat, komu z bezdomovců omezit vyplácení sociálního příspěvku v nouzi. Mnozí by jistě pak své nevhodné jednání na veřejnosti "upravili".

Foto: nekecamweb.cz






-
Pexa 02-03-2024 14:38 444

Politika - související články

3 komentáře

Napsat komentář

G
  • A
    Majnuš
    Postup: Podat trestní oznámení na konkretního bezdomovce. Tudíž poškozená osoba zavolat Policie ČR. Ta legitimuje člověka, skupinu bezdomovců, co páchají přestupek. Poškozená osoba na jméno bezdomovce, který poškozuje svým jednáním veřejný a soukromý majetek podá trestní oznámení. Takový člověk (bezdomovci) budou pak trestně řešení. Mohou skončit na nucených pracích, krácení soc. příspěvku, případně v base.
    Odpovědět - 04-03-2024 09:27:03
    • A
      Hlučiňák
      Proč nemaj v moskevském kremlu, či na ulicích pomalované zdi jako v Praze? Je tam dril a kázeň, policista úřaduje pbuškem.
      A co v EU, v Berlíně Praze? Každý ožrala má více pravomocí, než pracující člověk.
      A teď mudruj!
      Odpovědět - 05-03-2024 15:04:35
      • A
        Kde je příčina?
        U šméjdů v naší společnosti české.
        Lidé žili i ve vlastním bydlení nebo v nájmu regulovaném státem a přece o tyto byty přišli.
        Důvod?
        Tito lité se prostě zadlužili!!! Dokonce na záležitostech, které s bydlením nesouvisely.
        A u nás je možnost oddlužení velmi omezená. Čtěte dobře, debilové!!!! Jurečko prtemiére Fialo!!!!
        Tak pro – pro využití osobního bankrotu musíte splnit byrokratické důležité záležitosti, které lidé v nouzi nejsou schopni splnit...
        Dostávají se tak do pasti.
        Jsou v labyrintu nouzového přechodného bydlení na různých ubytovnách. Nehledají si práci, protože nemají nejmenší motivaci svou situaci řešit.
        Co tedy s tím, tu jsme U STADIA, že právě na tyto půjčky by se měla zaměřit intervence státu. Tedy zavést jednodušší ODDLUŽENÍ lidí zadlužených natolik, že své půjčky nikdy nesplatí.
        Pak bude na ulici určitě méně bezdomovců!
        Odpovědět - 05-03-2024 16:44:52