Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Platební karta, přibývá podvodů!

KvidoKvido Přidáno před 1 rokem
Platební karta, přibývá podvodů!Pozor, kyberzločinci číhají za rohem. V poslední době se zaměřují na platební karty. Zneužití vaší platební karty může nastat na nedůvěryhodných webech, zejména necertifikovaných e-schopech.
Způsoby krádeže dat platební karty

1/ Pokud zná cyberzločinec PIN a další údaje o vaší bankovní platební kartě (zjistí je pomocí kamery u bankomatu), může klidně vybrat vaši hotovost. Jde o tzv. skimming. Podvodník umístit na bankomat skimmovací zařízení, které umí okopírovat údaje z karty a rovněž PIN.

2/ Pozor, podvodníkem může být i samotný obchodník, u nějž platíte kartou! Dávejte tedy pozor, zda obchodník s vaší kartou neodejde mimo prodejní pult. Může totiž údaje z karty ofotit a pak rovněž zneužít!

3/ K úniku údajů o platební kartě rovněž dochází, jestliže máte zavirovaný počítač, takže je nebezpečí, že škodlivý malware přečte údaje z karty, které zákazník zadává doma na klávesnici počítače při placení na internetu!

4/ Pachatel nemusí mít vaši platební kart. Proto usiluje o její údaje. K úspěšné platbě kartou potřebuje znát číslo karty, platnost karty a tzv CVC/CVV, což je (třímístný kód v podpisovém proužku). Zde bych chtěl upozornít na skutečnostž, že některé nedůvěryhodné e-shopy (málo známé), neumožňují prodej doručení zboží doporučeně (poštou/dopravcem), tedy osobně adresátovi, ale vyžadují platbu kartou. Přitom při zadání objednávky se vám objeví formulář (viz. obrázek), který požaduje on-line platbu přes data karty, včetně CVC/CVV čísla. V tomto případě zpozorněte, žádné údaje nevyplňujte a z www stránky takového e-shopu ihned odejděte!

Reprofoto: nekecamweb.cz
Kvido 09-11-2022 12:36 1,057

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.