Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Roušky fungují, téměř zmizela rýma a kašel

J
Jan Pravda Přidáno před 3 lety
Roušky fungují, téměř zmizela rýma a kašelViděli jste poslední dobou někoho s rýmou? Já nikoho. Přitom v tomto času v době předrouškové byla u malých dětí nudle tekoucí z nosu téměř povinná. Nicméně letos nachlazení, kašlání a kýchání skoro není vidět. Co se změnilo? Používáme roušky, podobně, jako je to běžné v přelidněné Asii v čase před epidemií viru SARS-CoV-2.

Zejména v Praze jsme v minulých letech potkávali disciplinované skupiny turistů s Asie s nasazenými rouškami. My Češi jme nechápali, proč. Na jaře roku 2020 si alergici všimli, že se cítí mnohem lépe, než v dobách před rouškou. Pochvalovali si mnohem mírnější alergické reakce, než jaké byli zvyklí zažívat dříve. Vše se změnilo díky povinnému nošení roušek kvůli preventivním opatřením zavedeným kvůli epidemii SARS-CoV-2. Mnozí alergici nově konstatovali, že je rouška chrání nejen před možným nakažením virem.

Také maminky malých dětí si všimly, že jejich dětem zmizela nudle tekoucí z nosu. Tu do doby před rouškami braly jako povinnou daň za to, že děti chodí do kolektivu ve školce či škole. I já jsem zaznamenal, že na ulici ubylo lidí, které trápí rýma či kašel.

Na základě dobrých zkušeností se mnozí z vás rozhodli nosit venku roušku i poté, co nebude povinná. Je to pro vás mnohem lepší, než brát léky zmírňující alergické reakce či používat nosní kapky proti rýmě, které poškozují sliznici. Menší zlo je jasné.

Už jste pochopili, proč lidé z přelidněné Asie nosí roušky? Chrání alergiky před vdechováním alergenů. Chrání před respiračními nemocemi. Jelikož rýmu způsobuje jeden z mnoha koronavirů, musí rouška chránit nositele před podobnými nemocemi, třeba obávaným virem SARS-CoV-2. Roušky fungují.

Nevěřte lidem tvrdícím opak. To, že si vymýšlí, aby roušku nemuseli z nějakého důvodu nosit, neznamená, že roušky jsou škodlivé. Nebo si myslíte, že je používají lékaři, aby si záměrně ublížili?

Pokud se porozhlédnete po internetu, koupíte jednu jednorázovou čtyřvrstvou roušku za korunu deset haléřů. Nesmí vás překvapit, že balení obsahuje sto kusů. Je to množství pro dvě osoby na měsíc, pokud si roušku mění v předepsaných intervalech, tedy po dvou třech hodinách a chodí do práce. Počítejte s tím, že doručení vám zvedne cenu jedné roušky i o sto procent. Jelikož je nošení roušek prospěšné, objednejte si roušek nejméně 200 ks, jak to dělám já. Cena doručení pak zvedne cenu jedné roušky méně.

Doručení 200 ks jednorázových čtyřvrstvých roušek z Vietnamu na Zásilkovnu mě vyšlo na 261Kč., tedy kus za 1,30 Kč. Trochu jsem se pousmál, když jsem dva dny po objednání ve dvou letácích řetězců viděl 50 jednorázových roušek za 249Kč. PS. Roušky, které jsem koupil, nabízel obchod s nábytkem.

Jan Pravda 06-12-2020 10:19 1,668

1 komentář

Napsat komentář

G
  • Kvido
    Kvido
    Skutečně! Také to pozoruji v okolí.
    Odpovědět - 06-12-2020 12:59:05