Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Platy top úředníků, i Mynáře

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Platy top úředníků, i Mynáře

NETservis je internetová agentura v Praze 6, Dejvicích. K jejím projektům patří také neziskový web "Platy top úředníků", vyrobený na míru pro Kristýnu Bašnou, MSc, Ph.D., která zveřejňuje platy, odměny a další bonusy nejvyšších tuzemských úředníků České republiky (ČR).


Kristýna Bašná, která pracuje na Sociologickém ústavu AV ČR, v. v. i., zveřejňuje na webu Platy úředníků/instituce. Zde můžete (v grafickém prostředí) procházet nejrůznějšími institucemi a zjistíte, jak která instituce reagovala na položené dotazy o platech svých zaměstnanců.

Podle zákona o svobodném přístupu k informacím je totiž instituce povinna takové informace poskytnout, ne každá se jím ale řídí. O zveřejnění údajů o platech vedoucích představitelů Kanceláře prezidenta republiky (KPR) žádala Kristýna Bašná v únoru 2018. Poté se obrátila se žalobou na soudy, protože jí Hrad nevyhověl a potřebné údaje nedodal..

Bašná načež podala žalobu v této věci u Městského soudu v Praze, zde se však dočkala zamítavém rozsudku, vzhledem k verdiktu Ústavního soudu z roku 2017. Ten argumentoval tím, že právo na informace o příjmech lidí placených z veřejných zdrojů není absolutní a je třeba dbát také na soukromí úředníků. Bašná se načež obrátila na NSS, který letos v květnu původní rozsudek městského soud zrušil a věc mu vrátil k novému projednání. Podle NSS jde o téměř "modelovou či učebnicovou situaci", kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací nad ochranou soukromí.

Platy úředníků Kanceláře prezidenta republiky.

V atmosféře této kritiky zveřejnil Hrad na svém webu tabulku platů KPR. Z ní vyplývá, že roční plat s odměnami přes milion korun měl v letech 2016 a 2017 také zástupce vedoucího KPR a ředitel administrativní sekce. Výdělky dalších úředníků se pohybovaly od necelých 800 000 korun ročně. Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář měl v letech 2016 a 2017 roční plat, včetně odměn, přibližně 1,6 milionu korun čistého.V dalších letech jeho plat zcela určitě vzrostl (poznámka autora tohoto článku)...

Nejde mně ani tak o výši platu Mynáře, jako o jeho ubliženeckou argumentaci. Vyslovil se totiž ke zveřejňování platů top úředníků v tom smyslu, že podávané informace o platech vrcholových úředníků několik let zatěžují desítky českých státních institucí. Náklady na právní služby spojené s posouzením jejích žádostí a na práci soudů jsou odhadovány na miliony korun, měl říct hradní kancléř.

Tomu se opravdu musím pousmát! Podle kancléře tedy okopírování, či scren dokladů na několika institucích si vyžádá tak velké peníze? O prověřování advokáty, prověřování advokáty je bezpředmětné, vše mělo proběhnout promptně v krátkém čase za minimální náklady, bez zbytečně nafouknuté byrokracie. Doufám, že tomu tak bude nyní po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Takže, role webu https://platyuredniku.cz/instituce je stále nanejvýše nutná a potřebná.

Autor: Vícha Květoslav (Kvido) Foto titl.: platyuredniku.cz
Kvido 15-09-2020 12:13 1,473

Politika - související články

Není žádný související článek Politika!

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.