Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Tchaj-wan; Vystrčil se chtěl zavděčit, ale narazil

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Tchaj-wan; Vystrčil se chtěl zavděčit, ale narazil

Jaroslav Kubera, předseda Senátu (ODS) se rozhodl 27.11.2019 navštívit Tchaj-wan. Přes varování diplomatů, že to může na řadu let zmrazit česko-čínské vztahy a poškodit byznys. Po jeho skonu nový předseda Vystrčil (ODS) toto rozhodnutí uskutečnil. Ovšem bez souhlasu vlády ČR.


Je zde ovšem jedno zásadní ale. O zahraniční politice ČR přece rozhoduje vláda, takže cestu šéfa Senátu může vnímat Peking jako zpochybnění jednoznačnosti české politiky vůči ČLR.

Vypadá to na to, že pan Vystrčil se chtěl zavděčit, konkrétně odkazu Kubery. To je ovšem malá váha argumentu. Obejít vládu a varování předních českých politiků a diplomatů, je dost velký přešlap. Stálo toé panu Vystrčilo za zviditelnění?

Někteří příznivci Vystrčila dokonce mluví a našlápnutí na post příštího prezidenta. Jen čas ukáže důsledky. Obávám se, že nějaké sankce ze strany Číny přijdou.

Reprofoto: Nekecamwe.cz

Foto: archiv.ihned.cz

Nejde totiž jen o etické tlachání, ale především o hru byznysu. A obchod z Tchaj-wanem (zejména vývoz) je zatím zcela nepatrný!!! Viz. tabulka, zde.

Vystrčilova návštěva vyvolává vášně hlavně kvůli tzv. politice jedné Číny. Tu prosazuje jak Peking, tak Tchaj-pej. Problémem ovšem je, že obě vlády se pokládají za legitimní nástupkyně původní císařské Číny. V diplomacii jasně vítězí Peking, který uznává většina států včetně Česka, zemí Evropské unie či Spojených států.

Podle některých politiků (např. Rakušan STAN) došlo k obnovení aktivit Václava Havla v naší zahraniční politice. Na to je zřejmě mnoho českých občanů pyšných. Lidé u nás, kteří rozumí IT technologiím, pošilhávají po Tchaj-wanu jako jako zemi hi-technologií. Mají tam takové vymoženosti, jako v restauracích a běžném občerstevní stolečky, které jsou jako internetové portály. Pojídáte a zárove|ň si vyřidíte záležitosti třeba v bance, v e-shopech, u svého zaměstnavatele apod. Bylo by dobgré něco z toho přenést i do ČR.

První důsledky návštěvy Vystrčila na Tchaj-wanu: Přední evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové zřejmě v souvislosti s návštěvou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu zatím přišel o pětimilionovou zakázku na dodávku klavírů a pianin do Číny.

Zdroje:

Ekonomika, ČR-Tchaj-wan

Neodebraná zakázka Petrof Hradec Králové

Foto titl.: Forum24

Kvido 05-09-2020 11:04 1,603

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.