Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Co odhalil íránský sestřel letadla

J
Jan Pravda Přidáno před 4 lety
Co odhalil íránský sestřel letadlaSestřel ukrajinského civilního letadla nad Teheránem nepřímo odhalil řadu nepříjemných pravd o současnosti. Od dětského lhaní politiků až po neschopnost novinářů a komentátorů odhalit nepříjemnou pravdu.
Sestřel ukrajinského civilního letadla nad Teheránem nepřímo odhalil řadu nepříjemných pravd o současnosti. Od dětského lhaní politiků až po neschopnost novinářů a komentátorů odhalit nepříjemnou pravdu.
Selhání médií hlavního proudu
Neschopnost novinářů a komentátorů odhalit jakoukoliv, tedy i nepříjemnou pravdu vynikla ve chvíli, kdy Írán odmítl vydat černé skříňky zničeného ukrajinského letadla. Íránské dětské zatloukání bylo jednoznačné přiznání viny hned poté, co byl oznámen nález těchto černých skříněk s tím, že je Íránci nevydají. Zdravý rozum v mediální hlavní stoce na to nepřišel.
Nefunkční nebo deaktivovaná protivzdušná obrana USA
Pokud vás překvapila neuvěřitelná přesnost odvetných íránských zásahů, jistě jste si položili také otázku, co dělala americká protivzdušná obrana. Bránili se Američané a to hodně neúspěšně nebo nechali Íránce střílet na vyklizené pozice bez jakékoliv protivzdušné obrany? Otázka je o to závažnější, že vojáci USA o raketovém útoku na své základny v Iráku věděli dvě a půl hodiny předem z více zdrojů a měli tudíž dost času minimalizovat škody, třeba nechat odletět letuschopné stoje a ukrýt se v bunkrech. Jen tak mezi námi, ostré střelby na skutečné nepřátelské rakety nejsou běžně k dispozici ...
Mizerný výcvik a strach elitních íránských jednotek
Logickou odpovědí na raketový útok je odveta ze strany amerických vojáků. Pokud má být úspěšná, předchází ji zničení protivzdušné obrany. To obsluha protivzdušného komplexu v Teheránu moc dobře věděla. A tím se dostávám k jádru dalšího, v médiích neřešeného problému. Zatímco vojáci USA v Iráku jsou zvyklí na to, že jsou terčem odvety místních obyvatel, vojáci Íránu takovou zkušenost nemají. Logicky u nich vzniká panika z možného zabití. Panika očividně propukla u obsluhy protivzdušné baterie, která nedokázala rozeznat startující civilní letadlo z nedalekého letiště od vojenského stoje. Také technické řešení protivzdušné obrany nebylo na dost vysoké výši, aby systém nedovolil vystřelit na letoun s civilním odpovídačem. Další možnou příčinou je nedostatečný výcvik obsluhy či nepořádek panující v elitní složce armády. Podle mého soudu to byla kombinace všech faktorů.
Dějiny asi budou omílat místo pravdy dohodnuté mantry
Žádná omluva nevrátí život nevinný obětem. Máme si myslet, že kombinace blízkovýchodního smyslu pro disciplínu, absence systému, který rozezná civilní letadlo a nekvalitního výcviku a lidského strachu byla pro pasažéry sestřeleného civilního letadla smrtící? Nebo se jednalo o předem domluvenou popravu některých pasažérů, kteří byli "koncentrováni na jedno místo a evakuováni"? Dějiny asi budou omílat místo pravdy dohodnuté mantry.
Jan Pravda 12-01-2020 22:22 1,697

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.