Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Maso zdražuje a je v něm čím dál víc vody

J
Jan Pravda Přidáno před 4 lety
Maso zdražuje a je v něm čím dál víc vodyPokud chcete kvalitní maso, zamíříte do řeznictví. V dobrém řeznictví je vše jak za starých časů, maso pro vás připraví zázemí z půlek, za pultem je prodavačka s osobním přístupem. Jen to maso je jiné než dřív, na nerezovém tácu pod ním vidíte často vodu.
Pokud chcete kvalitní maso, zamíříte do řeznictví. V dobrém řeznictví je vše jak za starých časů, maso pro vás připraví zázemí z půlek, za pultem je prodavačka s osobním přístupem. Jen to maso je jiné než dřív, na nerezovém tácu pod ním vidíte často vodu.
V hypermarketech je to jiné. Maso je zabaleno v krabičkách nebo ve fólii, musíte si ho vybrat z chladící vitríny, osobní přístup nečekám ani na pokladně, která je často samoobslužná. Ve fólii na první pohled stejně jako já zaznamenáte vedle masa vodu, v krabičce je podložka, která je nasátá. Za očividně nižší kvalitu obvykle platíte nižší cenu.
Určitě jste poslední dobou zaznamenali, že maso a výrobky z něj poslední dobou zdražuje. Nevím jak vy, ale já se bojím údajně neškodné chemie, tedy éček, které přidanou vodu udrží v mase. Proto raději zaplatím víc za vyšší kvalitu. Nicméně poslední dobou ji na pultech řeznictví nevidím. Koupím kus masa, okořením ho a osolím, podliji půl decilitrem vody a dám ho péct na hodinu a půl při 190°C. Během procesu se z normálního masa vypeče 15% . Nicméně často pozoruji maso o polovinu menší, kolem několik decilitrů "šťávy". Je jedno, kde jsem ho koupil. Přitom ještě před dvěma lety platilo, že maso od řezníka se speklo jen malinko, odhadem o 15%, což je normální.
To vše si ovšem "užíváme" za mnohem vyšší cenu, než před rokem. Můj odhad jejího zvýšení je 20 - 30%. Připočtu - li vodu v mase, tak o 50-70%. Maso není jediná potravina, za niž platíme čím dál víc. Víc platím za za t=měř vše, tedy za chléb, máslo, čokoládu, brambory, mrkev, cibuli, jablka ... Levné a dostupné banány či pomeranče toto zdražování fakt nevykompenzují.
Díky nesmyslným dotacím roste na poli palivo do aut a jídlo bude zanedlouho pro sociálně slabé nedostupný luxus.
Video, jak se vyrábí šunka s 50% obsahem masa
Jan Pravda 03-11-2019 10:51 1,831

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.