Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Ministryně Benešová; malé dluhy jsou likvidační

KvidoKvido Přidáno před 5 lety
Ministryně Benešová; malé dluhy jsou likvidačníV Česku jsou také malé dluhy (do 5 000 Kč) drahou záležitostí. K samotnému dluhu se přidávají pokuty a sankce. A exekutor si pak řekne o náklady exekuce. Např. v Rakousku dluhy úřady sledují a pokud dlužník uhradí původní jistinu dluhu, je splácení automaticky zastaveno. Proč to stejně nefunguje u nás?
V Česku jsou také malé dluhy (do 5 000 Kč) drahou záležitostí. K samotnému dluhu se přidávají pokuty a sankce. A exekutor si pak řekne o náklady exekuce. Např. v Rakousku dluhy úřady sledují a pokud dlužník uhradí původní jistinu dluhu, je splácení automaticky zastaveno. Proč to stejně nefunguje u nás?
Ptám se proto, že aktuálně v Česku probíhá diskuze o likvidačních dluzích, jen seniorů je zadluženo přes 90 tisíc. Pravda, většina si za to může sama, půjčili si úvěr pro dceru či syna a nestačili splácet! Nejen senioři, ale i občané v produktivním věku však mají dluhy na menší částky a ty jim horentně narostly (narůstají). Důvod? Zapomněli na splácení, dlouhou byl klid po pěšině, avšak po roce, dvou letech... jim dluh hodně narostl. Znám případy, kdy dlužník nezaplatil věřiteli pouhých 1400 Kč a nyní po pěti letech má již dluh ve výši 12 000 Kč!
Pozastavuji se nad tím, jak nedůsledně v Česku naše justice nakládá s občany. Proč si legislativci už dávno nevšimli toho, že mezi dluhy by se mělo rozlišovat. Navrhuji proto, že pokud někdo dluží malou finanční částku (do 5 tisíc korun), měl by být posuzován jinak, než dlužník, který neplatí věřiteli částku nad 5 tisíc korun. U malých částek tudíž navrhuji, aby po úhradě základní jistiny (původní čistý dluh) byl po připočtení minimálních nákladů exekutora tento dluh automaticky ukončen. Tedy, aby dalšími měsíci a roky nenarůstal do větších částek. Neměli by se na těch nejchudších exekutoři prostřednictvím nákladů exekuce obsahující odměny soudního exekutora, z paušálně určených či účelně vynaložených hotových výdajů (zkráceně jen „hotové výdaje“), z náhrady za ztrátu času při exekuci, náhrady za doručování písemností a příslušné daně z přidané hodnoty přiživovat!!!

Zdroj: https://www.penize.cz/exekuce/306414-exekuce-v-kostce-naklady-exekucniho-rizeni-kolik-stoji-exekutor
Tento text zasílám paní ministryni spravedlnosti Marii Benešové a prosím ji, aby se k tomuto problému malých dluhů vyjádřila.

ID dopisu datové schránky: ID 674847869.
Zdroj: https://www.penize.cz/exekuce/306414-exekuce-v-kostce-naklady-exekucniho-rizeni-kolik-stoji-exekutor
Kvido 11-05-2019 08:15 1,734

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.