Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Učitelé jsou zděšeni z dezinformací o platech ve školství

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Učitelé jsou zděšeni z dezinformací o platech ve školstvíJestli se něco diskutuje ve školách, tak je to zděšení z mediální prezentace platů v českém školství. Zvažte sami. Během roku 2018 bylo v několika mediálních vlnách prezentováno zvýšení platů učitelům o 15%. Sami novináři později, v čase po prázdninovém začali uznávat, že slíbené zvýšení platů se odsouvá na počátek roku 2019. Nicméně část veřejnosti, která čte jen titulky, nabyla dojmu o pohádkových platech na českých školách. Realita je taková, že kvůli lžím o platech zvažují odchod do jiných částí ekonomiky i ti, kteří chtěli ve školství setrvat.
Jestli se něco diskutuje ve školách, tak je to zděšení z mediální prezentace platů v českém školství. Zvažte sami. Během roku 2018 bylo v několika mediálních vlnách prezentováno zvýšení platů učitelům o 15%. Sami novináři později, v čase po prázdninovém začali uznávat, že slíbené zvýšení platů se odsouvá na počátek roku 2019. Nicméně část veřejnosti, která čte jen titulky, nabyla dojmu o pohádkových platech na českých školách. Realita je taková, že kvůli lžím o platech zvažují odchod do jiných částí ekonomiky i ti, kteří chtěli ve školství setrvat.
Do role největšího dezinformátora se nominovala Česká televize. Její materiál s titulkem Tabulky ukazují průměrný plat učitelů přes 39 tisíc korun. Řada z nich však na tuto částku nedosáhne začíná slovy: Průměrný hrubý měsíční plat učitelů přesáhl 39 tisíc korun, což je o pět tisíc víc než v roce 2018. Kdo zhnusením nečte dál, ví vše. Jasná dezinformace, která má vyvolat závist. Napáchané škody neospravedlní fakt, že dál v textu je vše uvedeno na správnou míru. Pro učitele to je jen reálné přiznání ČT, že je největším dezinformačním médiem v ČR.
Ve školách právě probíhá rozdávání nových platových dekretů. Právě dochází k realizaci zvýšení platů, které bylo prezentováno v mnoha mediálních vlnách. Nicméně pro neučitelskou veřejnost v médiích rostly platy kantorů několikrát o 15%. Z pohledu učitelů je mediální prezentace platů ve školství účelově cílenou dezinformací za účelem škodit školství. Platy rostou jen o 10% a o další 4% nejdřív v květnové výplatě, pokud prostředky na "osobka" do škol dorazí v plné výši. Realita je taková, že se cestou do škol často část nebo celá suma odkloní.
Chybí vám mediálně prezentované procento? Prý je určeno na dorovnání meziregionálních rozdílů. Něco není v pořádku, když platy kantorů jsou podle tabulek a přesto existují meziregionální rozdíly. Pro zkušené kantory je to procento určené k odklonění zřizovateli, aby do peněženek učitelů teoreticky mohly dotéct již zmíněné 4% na osobní ohodnocení.
Jak reálně porostou platy? Tarifní platy v průměru o 10%. Na osobní ohodnocení je určeno 4% objemu mzdových prostředků, jedno procento je oficiálně určeno k vyrovnání meziregionálních rozdílů, nicméně kantoři ví, že do škol dorazí nejdřív v dubnu a jen vyjímečně v plné výši.
Učitelé základních škol jsou zařazeni do platového třídy 10 až 12. Rozpětí je od 27.530 do 37.330 korun hrubého. Nejmenší hrubý plat tedy začíná na 27.530 korun, s největší s maximálním příplatkem ve výši 4,5% 39.010 korun. Vydávat maximální hrubý plat za průměr, to chce povahu ...
Dezinformacemi ČT zděšení učitelé posílají do redakcí kopie svých výplatních pásek. Zaznamenal jsem pouze zprávu bulváru: 39 tisíc pro učitele? Kantoři se bouří a vytahují výplatnice: „Matematický nesmysl“. V článku je kopie výplatnice začínajícího učitele s osobkem 429 a vánoční odměnou ve výši 3.000 korun. Na účet díky štědrému řediteli doputovalo v lednu 2019 21.545 Kč. Pravděpodobně to byla druhá největší výplata v roce, ta za listopad mohla být vyšší ...
Mimochodem, Blesk cituje i námi odkázaný článek s ověřenou funkčností odkazu. Pokud se ČT pokusí zmíněný materiál opravit nebo vymazat, potvrdí svou Orweovskou roli. A bojovníci z dezinformacemi k tématu mlčí. Diskvalifikují se dobrovolně.
Jan Pravda 03-02-2019 09:38 2,245

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.