Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Dvojí metr na Puškinovu cenu: o V. Klausovi se mlčí, na Nohavicu se kydá špína

J
Jan Pravda Přidáno před 5 lety
Dvojí metr na Puškinovu cenu: o V. Klausovi se mlčí, na Nohavicu se kydá špínaPuškinovu medaili dosud obdržel bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu. Zatímco kolem těchto nositelů byl klid, kolem písničkáře jarka Nohavici se rozpoutala bouře. Češi si toho všimli a hlasy pohaslých hvězd a nul ignorují.
Puškinovu medaili dosud obdržel bývalý prezident Václav Klaus, který ji dostal v roce 2007, a předseda Česko-ruské společnosti Jiří Klapka, který medaili obdržel letos v březnu. Zatímco kolem těchto nositelů byl klid, kolem písničkáře jarka Nohavici se rozpoutala bouře. Češi si všimli dvojího metru a hlasy pohaslých hvězd a nul z umělecké a politické scény ignorují.

Jarek ve svém životě vždy šel proti proudu. Rádia ho ignorovala, což se povětšinou děje dodnes. Nesměl vydávat desky a přesto měl vždy vyprodáno. Za totality pořádal ilegální koncerty, které monitorovala STB. Ta na něj vytvářela neuvěřitelný tlak, kterému Jarek nakonec podlehl. Nicméně se nesnažil nikomu ublížit a snažil si zachovat čistý štít.

Navíc v časech nesvobody kromě psaní textů pro české umělce překládal ruské básníky a písničkáře, kteří často měly problémy se sovětským režimem. Už tehdy bard vždy překládal umění, nikdy politicky angažovanou tvorbu.

Ve svobodných časech také šel proti proti proudu. V dobách, kdy zábavní průmysl bojoval proti kopírování a stahování z internetu, tuto činnost spoluobčanů nejenže nekritizoval, ale vytvořil vlastní web, kde si fanoušci mohli stahovat jeho písničky.

Proto nepřekvapí, že jel do Moskvy, přestože to není v módě. Navíc proti přijetí medaile z rukou ruského prezidenta Putina protestují "nuly" nebo uhasínající hvězdy a hvězdičky umělecké scény či nepříliš populární politikové. Jejich vyslovení jediného správného názoru ( už to máme zase zpět) se mi jeví jako pouhý pokus zviditelnění na mediální scéně. Nebo se mstí, že šel proti obecným trendům na internetu. Chudáčci ...

Většina fanoušků Jarka má jasno. Za svou práci dostal Puškinovu medaili bard české písničkářské scény oprávněně. Názor např. vyjádřili ji například v anketě Novinek, ve které hlasovalo přes 24 tisíc čtenářů portálu. Přitom záměr Novinek je jasný i malému dítěti. Čtenáři měli Nohavicu v hlasování odsoudit. Jenže Češi fandí těm, kterým se opravdu ubližuje. Hlásné trouby jediného správného názoru, trhněte si !!! Neotravujte nepřehlédnutelným dvojím metrem !!!
Jan Pravda 07-11-2018 07:50 17,124

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.