Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Letní čas nerušte ale opravte. Aby lidé nemuseli pracovat od nevidím do nevidím

J
Jan Pravda Přidáno před 6 lety
Letní čas nerušte ale opravte. Aby lidé nemuseli pracovat od nevidím do nevidím"Tak nám paní Mullerová bruselští chtějí zrušit letní čas" Asi tak by nejnovější nápad "Bruselu" glosoval dobrý voják Švejk. Nejde přehlédnout, že letní čas je nastaven špatně. Pro zachování posunu hodinových ručiček hovoří prostý fakt. Chcete, aby dnes (středa 5. září 2018) byla už v sedm večer tma místo osmé večerní?
"Tak nám paní Mullerová bruselští chtějí zrušit letní čas" Asi tak by nejnovější nápad "Bruselu" glosoval dobrý voják Švejk. Nejde přehlédnout, že letní čas je nastaven špatně. Pro zachování posunu hodinových ručiček hovoří prostý fakt. Chcete, aby dnes (středa 5. září 2018) byla už v sedm večer tma místo osmé večerní?

Současní politikové mají jednu hodně nepěknou vlastnost. Stávající problémy neřeší, ale překryjí novým tématem. Socialistická EU má mnoho neřešených, bohužel narůstajících problémů. Díky tomu jsou občané unie právem frustrováni. Nově se zoufalci v čele EU se snaží získat kladné body za každou cenu a tak navrhli zrušení letního času.

Polovzdělaní novináři mají téma, kterému se věnují s vervou sobě vlastní. To, že píši také o zimním čase, který neexistuje a tudíž je pouze virtuální mediální realitou, je pro ně banalita. A politikové mají svůj "klid na práci", neboť máme nový, možná pozitivně vnímaný "problém". Přitom se zapomíná na mlčící část obyvatel spokojenou se současným stavem. Mimochodem, z hlediska vnímání času je polovina z nás skřivany a druhá půlka sovami.

Systém času, jaký používáme dnes vznikl v první polovině devatenáctého století. Zavedla ho na počátku první průmyslové revoluce Anglie a to proto, aby zabránila běžným srážkám protijedoucích vlaků na dobovém jednokolejném sytému. Tehdy byl zaveden světový čas a 24 časových pásem, ve kterých platí jednotný, nikoliv místní (často špatně vypočítaný) astronomický čas. Je to velmi praktický systém a trvá s mírnými vylepšeními dodnes. Díky němu požíváme středoevropský čas, který se od světového liší o hodinu.

S příchodem průmyslu přibyla v ekonomice pevná pracovní doba, která v naší zeměpisné šířce byla tradičně od šesti ráno do dvou odpoledne. Nicméně se ukázalo, že zejména ve válečné ekonomice je vhodné využít slunce o k osvětlení pracovišť v továrnách na prodloužené směně. Proto byl v průběhu dějin zaváděn a následně rušen letní (středoevropský) čas.

Letní čas byl zaváděn i v dobách míru, neboť zejména z psychologických důvodů je vhodnější. Díky letnímu času se dnes (5. září 2018) stmívá před osmou večer. Při používání středoevropského času by noc začala o hodinu dřív.

Dřív začínal letní čas první víkend po rovnodennosti a podobně končil. Díky dobroserům z EU nyní končí nepochopitelně o měsíc později. V obou případech se domnívám, že letní čas je nastavován špatně. Letní čas má smysl, až je délka dne výrazně delší ve srovnání s nocí.

Podle mého názoru by mělo používání letního času o tři měsíce kratší. Tedy ne sedm měsíců ale jen čtyři. Nikoliv z ekonomických důvodů ale psychologických. Je nepopiratelné, že tma způsobuje lidské deprese bez ohledu na to, zda jste skřivan nebo sova. Spousta lidí v zimě trpí depresemi z nedostatku slunečního světla. V zimním období je obvykle zataženo a den je navíc krátký. Mnoho lidí nevidí slunce, jelikož jsou v práci.

Prosím o rozumnou změnu, prostě proto, aby lidé, kteří pracují od osmé ráno, měli delší den alespoň v létě a díky tomu by nepracovali od nevidím do nevidím. Letní čas může začínat poslední květnový víkend a končit v prvním říjnovém.
Jan Pravda 05-09-2018 10:09 2,531

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.