Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Na sociální bydlení zřejmě dosáhnou i nejchudší senioři

G
Přidáno před 7 lety
Na sociální bydlení zřejmě dosáhnou i nejchudší senioři08. 03. 2017 - Protože rodiče, kteří bydli v podnájmu, se musí vystěhovat (byt získal nový vlastník, který jej bude mít pro sebe), zašel jsem na úřad. Zeptat se, jak je to se sociálním bydlením pro seniory v bytové nouzi. Řeknu vám, úřad (nebudu jej pro ostudu raději jemnovat) je bezmocný a nečinný. A tak vítám, že vláda dnes shválila, že nárok na sociální bydlení by měli mít jak sociálně vyloučení z ubytoven, tak mladé rodiny s dětmi, senioři či samoživitelky.
Úřad měl k dispozici pouze jeden sociální byt, a to s podmínkou, že nový zájemce o pronájem bytu zaplatí za předešlého bydlicího stávající dluh přes 60 tisíc korun českých. Tak takhle zajišťuje sociální bydlení Magistrát jednoho okresního města...

Ale bude snad lépe. Podle návrhu ČSSD, který je zejména v nelibosti ministryně pro místní rozvoj za ANO Karly Šlechtové by mělo být sociální bydlení dvojí. S povinnou sociální prací a bez ní. Na pomoc by měly mít nárok osoby v bytové nouzi. Mezi ně by patřili ti, kteří půl roku žijí po ubytovnách, ústavech či azylových domech, nebo ti, kteří vydávají za přiměřené bydlení více než 40 procent svých příjmů a nezůstane jim ani 1,6násobek životního minima.

Bez zbytečného odkladu by sociální byt měli získat senioři, postižení, oběti trestných činů či mladí po odchodu z dětských domovů. Zranitelní lidé by měli postavení člověka v bytové nouzi získat na neurčito, u ostatních by se po dvou letech posuzovalo znovu.

Ministryně Šlechtová, který zákon kritizuje, dnes novinářům řekla, že její ministerstvo, které má podle kompetenčního zákona na starost problematiku bydlení, trvá na zúžení skupiny obyvatel, kterých se má pomoc týkat. To chce vyhodit strádající důchodce na ulici? Asi ano. A to se mně nelíbí. A pokud jsem slyšel u sousedů, na Šlechtovou už notně nadávají.



  • Autor: Viktor Pexa
  • PC-politika.cz


08-03-2017 18:32 3,670

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.