Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

ČR; nezaměstnanost klesá, ceny ale rostou

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
ČR; nezaměstnanost klesá, ceny ale rostou02. 01. 2016 - Statistika nezaměstnanosti za prosinec minulého roku ještě nebyla publikována. Za listopad je nejpříznivější z posledních osmi let. Na druhé straně spotřebitelské ceny rostly nejvýrazněji od června roku 2013. Může za to hlavně růst cen potravin a ropy a v posledním období podražily i ceny v restauracích kvůli EET pokladnám.
Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla oproti říjnu o desetinu bodu na 4,9 procenta. V evidenci úřadů bylo nejméně lidí od prosince 2008. Naopak volných míst zaměstnavatelé nabízeli nejvíce od listopadu 2007. S nedostatkem lidí na trhu práce dochází k výraznému růstu mezd.

Listopadová inflace byla rychlejší, než většina analytiků očekávala. Spotřebitelské ceny rostly nejvýrazněji od června roku 2013. Může za to hlavně růst cen potravin a ropy – právě zlevňování pohonných hmot přitom v posledních měsících tlačilo inflaci dolů. Zdražují i stravovací služby – nejen kvůli startu EET. Na dvě procenta, což je cílem České národní banky, se inflace podle analytiků dostane zřejmě na konci prvního čtvrtletí roku 2017.

Poměrně nepříznivou zprávou z konce roku 2016 je rovněž to, že průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o 1,7 procenta, podepsala se na tom nižší výroba dopravních prostředků. Trh přitom čekal růst. Výrobcům ubylo domácích zakázek, tržby jim klesly meziročně o 2,3 procenta. Stavebnictví zrychlilo meziroční pokles na 8,5 procenta ze zářijových revidovaných 7,7 procenta.


Kvido 02-01-2017 07:49 3,637

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.