Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

České vánoční písně mezi nejhranějšími

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
České vánoční písně mezi nejhranějšími25. 12. 2016 - I když jsou v českých rádiích na prvních nejhranějších místech singl "Slovenský klín" od Chinaski a "Smrt žije" od kapely Prago Union, silně je dotahují české vánoční písně. Nejoblibenější je Purpura od Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, které se přibližuje Medvídek od skupiny Lucie.
I když jsou v českých rádiích na prvních nejhranějších místech singl "Slovenský klín" od Chinaski a "Smrt žije" od kapely Prago Union, silně je dotahují české vánoční písně. Nejoblibenější je Purpura od Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého, které se přibližuje Medvídek od skupiny Lucie.

Purpura
Václav Havel si krátce po tom, co se stal prezidentem, nechal Purpuru přímo na jeho přání zahrát v rozhlase. Byla to první nahrávka, kterou zpívala s Jiřím Suchým Pavlína Filipovská. Suchý se Šlitrem Purpuru napsali pro hru divadla Semafor, byla to pak vánoční píseň pro gramofonovou desku. Píseň měla ohlas nečekaný. Stal se z ní vánoční evergreen, který se dodnes ozývá z rádií i televizí po celé vánoční svátky. Je to jedna z nejpřebíranějších skladeb v historii české populární hudby. Hudební kritik Hejma o písní řekl: "Tohle je vánoční píseň mého mládí a protože první zářez je nejhlubší, vždycky mě osloví – i když stejně jako s purpurou je třeba s ní zacházet úsporně, protože útočí nejen na smysly hudební, ale i čichové. A navíc rýmy jako "kouzlo-vklouzlo" nebo "ochotně-na plotně" už dneska ve vánoční poezii jen tak nenajdete."



Půlnoční
Písnička Půlnoční, kterou natočil Václav Neckář se skupinou Umakart pro film Alois Nebel, je jedním slovem nádherná. Nejenže dokonale ladí s atmosférou filmu, ale také výborně zapadá do kontextu toho nejlepšího z Neckářovy minulosti.
Výborný příklad hezké vánoční písničky. Umakart má bonus za to, že vytáhl z hlubin zapomnění Václava Neckáře.



Medvídek
Režisér Filip Renč vytvořil v roce 1998 výrazný klip k písni Medvídek od skupiny Lucie. Písnička, s níž měl problémy pro její pravdivou útočnost (používání drog a také poměry v Číně) byla dokonce nějaký čas stažena z produkce České televize. Medvídek z Bogoty nemilosrdně nastavil zrcadlo psům a úřadům a svou dekadencí přesahuje sentimentální patos vánočního rituálu. Medvídek, uvnitř jehož tělíčka se pašuje droga z Bogoty. Následuje - trest - kříž - kriminál. Proti tomu kříži dokonce nesmyslně protestovala naše církev! Jeden český umělec k tomu řekl: "Láska v jeho žaludku se kouzelně snoubí s tím naším plačtivým obžerstvím a jediné, co mi na něm vadí, je to, že už Medvídka v rádiích moc nehrajou."




  • Autor: Jiří Žák
  • PC-politika.cz


Kvido 25-12-2016 09:11 3,599

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.