Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Zamyšlení k Vánocům inspirováno Franklinem

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
Zamyšlení k Vánocům inspirováno Franklinem24. 12. 2016 - K letošním Vánocům jsem vybral citát Benjamina Franklina: "Kolik lidí slaví narození Krista a jak málo se jich řídí jeho přikázáním!" Ano, zvláště dnes, v rozpolceném multikulturním světě jsou tato slova velmi aktuální.
K letošním Vánocům jsem vybral citát Benjamina Franklina: "Kolik lidí slaví narození Krista a jak málo se jich řídí jeho přikázáním!" Ano, zvláště dnes, v rozpolceném multikulturním světě jsou tato slova velmi aktuální.

Benjamin Franklin (1706 - 1790, Boston (Massachusets, USA) byl jedním ze zakladatelů USA. Proslul jako diplomat, politik, vynálezce, tiskař, publicista a zastánce americké nezávislosti. Ačkoli nestudoval na školách a školní docházku ukončil Franklin brzy, vzdělával se po celý život jako samouk (algebra, geometrie, navigace, logika, historie). Vedle angličtiny ovládal ještě pět dalších jazyků. Takže je vidět, že samouk mnohdy předčí povinně studovaného jedince s tituly.

Franklin po celý svůj život připomínal lidskost mezi lidmi a již tehdy se vyjadřoval k multikulturní společnosti. Prosazoval, že menšiny mají stejná práva jako majorita a nemusí se vzdávat většiny specifických a tradičních rysů své kulturní identity. Na druhé straně musí menšiny respektovat kulturní tradice většiny s níž žijí společně.

To by měli mít na paměti především muslimové, Důsledněji se mají muslimové řídit tím, co jim nařizuje jejich víra - Korán. Ten mj. říká, že pokud nemají muslimové vytvořeny podmínky ke svému náboženství a kultuře (tak je tomu v Evropě), mají takové území opustit. To se, jak můžeme sledovat především ve Francii a Německu, neděje. Muslimové si tu vynucují svá práva, což je v rozporu s tradicemi hostitelských zemí i samotného Koránu.

A Frenklinova slova o Kristovi? Korán má pro Ježíše jména: „Slovo Boží, Duch Boží a Ježíš Kristus". V Koránu, ve 114 kapitolách, 6236 verších, se vyskytuje jméno Mohamed pouze na čtyřech místech. Jméno Ježíš (Ježíš Kristus) se tam však nachází na 25 místech. Z toho, tudíž vyplývá, že muslimové by se měli také řídit přikázaním Ježiše Krista...

Je tu však kardinální rozpor. Zatímco křesťané oslavují koncem prosince narození Ježíše, muslimové žádné narozeniny, a to ani svého proroka Mohameda, neuznávají. Naopak, všechny projevy konzumu, tedy i novodobé Vánoce, ostře odsuzují. Avšak opomíjet by něměli, že i když muslimové mají svého hlavního proroka Mohameda, i Ježíš je jedním z nich. Říkají mu Ísa a spolu s Marií jej zapojují do příběhu o islámu a mají ho v úctě. To, že tedy neuznávají Vánoce je jejich právo. Uznávat by však měli Kristova přikazání. Je v něm i - nezabiješ!



  • Autor: Květoslav Vícha (Kvido)
  • PC-politika.cz


Kvido 24-12-2016 09:43 3,443

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.