Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Jak fotografovat divokou přírodu

G
Přidáno před 8 letykoronavirus
Jak fotografovat divokou příroduDeset nejlepších tipů, jak fotografovat divokou přírodu od Neil Aldridge. Vynikajícího a mnohokrát oceněného fotožurnalistu, fotografa a spisovatele, který se svým fotoaparátem zaměřuje na volně žijícíc živočichy.
Deset nejlepších tipů, jak fotografovat divokou přírodu od Neil Aldridge. Vynikajícího a mnohokrát oceněného fotožurnalistu, fotografa a spisovatele, který se svým fotoaparátem zaměřuje na volně žijícíc živočichy.

Neil Aldridge má vlastní galeri oceněných snímků, zde můžete koupit tisky výtvarného umění, nebo cestovat s ním za fotografickým dobrodružstvím. Zde jsou jeho rady a tipy na fotografování přírody:

Foto tipy od Neil AldridgeKřováci z Kalahar, foto: Neil Aldridge

1. VŠECHNO JE TO V OČÍCH

Prvním pravidlem, jak vytvořit poutavou fotografii, je zaostření na oči fotografovaného. Jiskra neboli odlesk v oku přitahuje pozornost diváka, a stane se tak ústředním bodem fotografie. Přímý oční kontakt také přispívá k vytvoření neuvěřitelně poutavého snímku.

2. K ZEMI A POŘÁDNĚ SE UMAZAT

Buďte připraveni si dřepnout nebo ještě lépe kleknout na kolena. Dostanete-li se při focení níže, pomůže vám to izolovat focený objekt proti rozostřenému pozadí a popředí. Také to napomůže prediktivnímu hybridnímu autofokusu fotoaparátu udržet pohybující se předmět zaostřený.

Většina zvířat je menších než my, takže když se k nim sehnete, docílíte toho, že si budete s fotografovaným objektem hledět z očí do očí. Také se díky tomu budou vyšší zvířata na snímku jevit ještě působivější a impozantnější.

3. PRAVIDLO TŘETIN

Umístění fotografovaného objektu - nebo toho, co má být ve středu zájmu jako např. očí - mírně excentricky, zhruba jednu třetinu směrem k okraji, také pomůže vytvořit vyváženou fotografii. Nejsilnějším přirozeným těžištěm fotografie jsou průsečíky ležící na jedné třetině od strany fotografie a jedné třetině od horního nebo spodního okraje.

Tak zní první pravidlo kompozice fotografie, a budeme-li se ho držet, umožníme tak divákovi přirozenější orientaci ve snímku. Pravidlo je založeno na faktu, že když si prohlížíme snímek, naše oči přirozeně putují k jednomu z těchto těžišť mnohem ochotněji než ke středu snímku.

Použijeme-li toto pravidlo při fotografování akčního záběru nebo pohybujícího se předmětu, umožní nám to vytvořit dojem, že pohybující se objekt má ve svém běhu/letu kam pokračovat.


4. SÍLA ČLOVĚKA

Za mnoha nezapomenutelnými okamžiky stojí lidská interakce se zvířaty, zejména při hře nebo péči o ně. Tato interakce a emoce, které při ní vznikají, jsou mocné a dokážou diváka vtáhnout. Přemýšlejte o tom, že dobrým námětem je fotografovat kolegy při krmení, při kontaktu se zvířaty, péči o ně, nebo návštěvníky, jak je pozorují.

5. PUSŤTE NA TO FOŤÁK

Zvířata se budou chovat přirozeně a často úžasně zvědavě, když odejdete ze scény a prostě necháte fotoaparát zapnutý v režimu video. Umístěte fotoaparát blízko místa, kam se zvíře chodí napít nebo kde by mohl přistát dravý pták, či někde, kde jej může objevit skupina surikat. Dovolte zvířatům, aby byla sama sebou.

Může to být vhodný způsob, jak fotografovat nebezpečnější druhy.


6. MĚJTE RÁDI SPOUŠŤ

Nefoťte každý záběr několikrát. Nastavte fotoaparát do režimu sekvenčního snímání. Tím si zajistíte, že doopravdy nepromeškáte okamžik, kdy je děj nejnapínavější.

Uzamkněte ostření na pohybující se předmět a plynule sledujte fotografovaný objekt živým náhledem na velkém jasném displeji, ať už se jedná o prolétajícího ptáka nebo lva ženoucího se za potravou. Prediktivní hybridní autofokus zajistí, že fotografovaný objekt zůstane zaostřený. Po celou dobu akce snímejte nebo natáčejte video tak, že budete držet zmáčknutý spínač spouště. Později se k záběrům můžete vrátit a vybrat nejlepší snímek z celé série.


7. PŘEMÝŠLEJTE O TOM, ODKUD PŘICHÁZÍ SVĚTLO

Pokuste se slunce udržet za svými zády nebo se postavte tak, aby padalo z boku a abyste fotografovanou scénu měli před sebou. Zajistíte si tak nejen, že bude fotografovaný objekt správně nasvětlený, ale také využijete potenciál prediktivního hybridního autofokusu naplno, takže nebude muset vyhledávat zaostřovaný objekt na tmavém pozadí.

8. NENÍ-LI ZÁBĚR DOST DOBRÝ, NEJSTE DOST BLÍZKO

To je známé rčení, které vzniklo už v dobách starých mistrů fotografie. Čím blíže se dostanete, tím více předmět vaší fotografie diváka zaujme. Práce v těsném kontaktu se zvířaty vám také umožní zachytit něco z jeho charakteru – ať už to bude zvědavý pták, hravá opice nebo hladový lachtan.


9. STABILITA JE ZÁSADNÍ

Čím stabilnější budete, tím budou plynulejší vaše videa a tím ostřejší fotografie pořídíte. Budete-li promítat roztřesená videa, přestanou se na ně lidé dívat. Jsou-li vaše snímky rozmazané, nebudou schopni říci, co na nich vlastně je.

Je mnohem těžší udržet fotoaparát stabilní a fotografovaný předmět v záběru ve tmě nebo při využití zoomu, takže se pokuste o něco opřít paže tak, abyste měli volné ruce pro práci s fotoaparátem. Můžete také alternativně zvážit použití adaptéru pro usazení telefonu na stativ. Tak získáte dokonalou stabilitu při fotografování a nebudete muset fotoaparát držet, což vám poskytne větší svobodu při nastavování a samotném snímání.


10. PORUŠUJTE PRAVIDLA

Tyto tipy jsou dobrým východiskem, ale pravidla jsou tu od toho, aby se porušovala. Nebojte se zkoušet nové věci. Zkuste umístit fotografovaný objekt do středu snímku. Couvněte o krok zpět a snímejte fotografovaný předmět tak, aby vypadal na snímku malý. Vyfotografujte zvíře, aniž by byl na snímku vidět jeho obličej.



  • Připravila: Brochová Lucie
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

07-09-2016 04:59 3,911

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.