Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

OKD; být či nebýt

J
Jan Pravda Přidáno před 8 lety
OKD; být či nebýtZnárodnit OKD, či nikoli? Být či nebýt? Pokud se podaří vládě říct "ANO" k tomuto návrhu, pak navrhovatel tohoto řešení - prezident Miloš Zeman se může velmi proslavit. Pokud mu ovšem nejde pouze o libivou rétoriku, jak je jeho zvykem, většinou s nulovým efektem.
Znárodnit OKD, či nikoli? Být či nebýt? Pokud se podaří vládě říct "ANO" k tomuto návrhu, pak navrhovatel tohoto řešení - prezident Miloš Zeman se může velmi proslavit. Pokud mu ovšem nejde pouze o libivou rétoriku, jak je jeho zvykem, většinou s nulovým efektem.

Miliardy financí (skrývané často za investování do modernizace šachet) byly vypumpovány z finančních rezerv dolů. kdysi nás občanů. Bohužel, díky Klausovy privatizace jsou dnes kdoví kde a slouží několika jednotlivcům. Avšak, určitá část bohatství v podzemí Ostravsko - kravinských dolů zůstala. Mohla by přes pokračeující těžbu sloužit ještě pár desítek let... V každém případě - návrh pana prezidenta Zermana není od věci. Vždyť by se zachovalo zaměstnání pro více než 10 tisíc lidí. Prostě nedovolit zakonzervování a vznik ruin.

Odpůrci Zemanova návrhu by si měli uvědomit, že se nejedná se o znárodnění jako za socialismu, ale o záchranu firmy. Tudíž prověřit toky peněz, kdo finance vyvedl prokazatelně bez důvodů, za mříže. Prostě udělat pořádek. To však v legislativní zkorumpované mozaice Česka asi nepůjde.

Společnost OKD je ztrátová i přes úsporná opatření. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích. NWR loni meziročně prohloubila ztrátu zhruba na šest miliard korun z 567 milionů Kč o rok dříve. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků dopady vysokého zadlužení firmy. Ve hře je rovněž podnikatel Bakala, který do letošního února spoluvlastnil společnost New World Resources (NWR). Podle pana prezidenta jde o „nového Viktora Koženého“, který byl za podvody na akcionářích Harvardského průmyslového holdingu odsouzen k desetiletému trestu. Vězení se vyhnul útěkem do zahraničí. Krást a podnikat, to je pro některé špičkové podnikavce v Česku typické!



  • Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Jan Pravda 02-05-2016 18:02 4,354

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.