Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Moravec z ČT se zastal dlužníků

KvidoKvido Přidáno před 8 lety
Moravec z ČT se zastal dlužníkůModerátor ČT1, Václav Moravec, se pochlapil! Ve svém pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) se zybýval problémem exekucí obecně. Hlavně však dlužníky s více dluhy, a co s nimi. Jak známo, v této věci chce nápravu ve prospoěch zadlužených ministr Pelikán. Člověk, který dal volnou ruku exekutorům v minulosti, pan Blažek, byl druhým řečnmíkem v OVM.
Moderátor ČT1, Václav Moravec, se pochlapil! Ve svém pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) se zybýval problémem exekucí obecně. Hlavně však dlužníky s více dluhy, a co s nimi. Jak známo, v této věci chce nápravu ve prospoěch zadlužených ministr Pelikán. Člověk, který dal volnou ruku exekutorům v minulosti, pan Blažek, byl druhým řečnmíkem v OVM.

Z diskuze vyplynulo, že exekuce hradí z celkového počtu zadluženy asi 20% dlužníků. Skoro 60 procent dlužníků tvoří důchodci. Exekuce narůstají mj. tím, že exekutoři mají stále nárok na náhradu nákladů. Ty jsou však stále vysoké, větší, než činí advokátní tarif. Nedjvíce nesmyslné= jsou náíklady u malých dluhů do 20.000 Kč. Například dlužník tzv. jistiny dluhu ve výši 3.000 Kč musí asi po dvou letech neplacení hradit exekutorovi částku 18.000 Kč, která narostla z důvodů nákladů exekutora. Ten totiž každým sdělením dlužníkoví navyšuje dluh minimálně o 3.000 Kč. Je to normální, aby docházelo k takovému okrádání dlužníků, lidí v nouzi, kteří navíc mají více exekucí. Někteří deset až patnáct, většinou vzniklých z podnikání? Není to normální, jen v Česku, jinde ve světě platí minimální tarify nákladů exekutorů.

Když se V. Moravec ptal ministra Pelikána, co s tím hodlá dělat. Slíbil, že nepozději do srpna bude vypracovana novela exekučního řádu. Ptám se která to už bude v pořadí, a nic se neděje. Má být v nní např povinná záloha věřitele, který by měl platit náklady exekuce. Je to totiž ten, kdo způsobil, že k exekucím vůbvec dochází. Špatně ohodnotil při poskytnutém úvěru či půjčce platební schopnost dlužníka. K tomu se ohradil pan Blažek. Jak by né, jeho manželka je známá brněnská exekutorka, a tak by přišla o zdroj peněz! Blažek řekl, že si prý lidé berou zbytečné půjčky na spotřební zboží.

To je sice možné, ale převážnou část exekucí mají podnikatelé. Jak ti mají doplácet na mašinerii exekutorů, kteří bez ohledu uvalují i na malé částky vysoké náklady. Proto má být stanovena, asi lhůta 7 let, po níž exekuce propadnou za podmínky splácení dlužníkem. Ale z čeho má takový dlužník exekuce hradit, když mu nezbude ani na živobytí. Proto jediná cesta je maximálně snížit exekutorům nákladové tarify!



  • Autor: Žák Jiří
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 28-02-2016 14:08 4,035

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.