Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Kotlíkové kontroly s rozpaky

J
Jan Pravda Přidáno před 8 lety
Kotlíkové kontroly s rozpakyTak vám nevím, kontroly kotlů v rodinných domcích, které schvália 14.12.2015 vláda, vyjdou nastejno, jako by nebyly. Proto se naskytá otázka, nestačí přísnější zákon?
Tak vám nevím, kontroly kotlů v rodinných domcích, které schvália 14.12.2015 vláda, vyjdou nastejno, jako by nebyly. Proto se naskytá otázka, nestačí přísnější zákon?

Kontroloři by tudíž měli chodit po domech, nahlížet do sklepů, kontrolovat kotle, ukládat případně pokuty. Nedivím se obavám z možného zásahu do práva na soukromí občanů. Ústavní právníci k návrhu nejsou odmítaví. Podle Jana Kysely z Karlovy univerzity je ochrana života a zdraví v Listině základních práv a svobod uvedena jako výjimka z práva na nedotknutelnost obydlí a je na tuto situaci aplikovatelná. Další novinkou je i to, že sousedé, pokud se jim bude zdát kouř z komína rodinného domku za jejich plotem podezřelý, mohou poslat na úřad důkaz - fotografii nebo video s více než třicetiminutovým kontinuálním záznamem.

Vypadá to, že se o krok vracíme k socialismu, šmírování a práskačství. Když toihle projde v zákoně, můžeme se nadít třeba špehování lidí, kteří holdují alkoholu. To také přijde kontrola do souzkromí občanů? A budeme mít v Česku policejní stát.

Opravdu nestačí přísnější zákon, protože kontrola odejde a majitel domku bude ntopit, jak chce a čím chce. Přísnější zákon by mohl vycházet z měření zplodin pomopcí mobilní laboratoře. Ta by namátkově projížděla obcemi a kontrolovala komíny. Těžko říct, co by bylo nákladnější, kontrola zákonem zřejmě určitě, byla by totiž bez armád dobře placených kontrolorů.

Proti kontrolám úředníky je také Asociace ekologických organizací Zelený kruh. Upozorňuje na to, že v zákonu chybějí nástroje zaměřující se na hlavní zdroje znečištění - topení uhlím, automobilovou dopravu a uhelné elektrárny - a počítá jen se zavedením kontrol domácností. Kontroly mají začít od ledna 2017.



  • Autor: Květoslav (Kvido) Vícha
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Jan Pravda 15-12-2015 09:30 6,550

Politika - související články

Není žádný související článek Politika!

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.