Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Superdebata; ČT fandí více koalicím?

KvidoKvido Přidáno před 2 letytelevize
Superdebata; ČT fandí více koalicím?Včerejší superdebata České televize (ČT) k volbám do Poslanecké sněmovny byla spíš tribunou koalice SPOLU a PIRÁTI+STAN. Moderátorka Světlana Witowská, jakoby "tajemnice" těchto koalic, jim dávala s dávkou přehnané arogance větší prostor.
To určitě musel zpozorovat každý divák superdebaty. Takže příslovečná nestrannost a vyrovnanost veřejnoprávního média ČT zůstala tentokrát opět v pozadí.
Moderátorka upřednostňovala zejména lídry ODS (Petr Fiala) a STAN (Rakušan). Oba tyto zástupce kolice SPOL a Piráti+STAN totiž jejich odpovědi téměř nepřerušovala. Snad u Petra Fialy jedenkrát. Naopak ostatním respondentům superdebaty skákala velmi často necitlivě do odpovědí. V případě premiéra Andreje Babiše (ANO) téměř permamentně.
Witowská, doposud profesionálně na výši, tentokrát totálně podcenila nestrannou roli moderátorky, či plnila instrukce vyšší moci? O tom se můžeme jen dohatovat.
Korunu zaujatosti nasadila moderátorka ve chvíli, kdy se ptala premiéra A.Babiše na jeho majetkové transakce v souvislosti s aférou Pandora Papers. Při odpovědích Babiše ho vícekrát přerušovala. Až do zmatečných otázek moderátorky vstoupil Vojtěch Filip (KSČM), že (parafrázuji) "takové věci zde do diskuze nepatří, případ financí A. Babiše řeší policie". Podobně se proti Witowské ohradila i zástupkyně Trikolóry.
Kladem superdebaty bylo zapojení umělé inteligence do diskuze. ĆT se tak stala vizionářem českých televizních debat, díky vědců Filozofické fakultou Univerzity Karlovy . Digitální moderátorka Matylda položila každému z účastníků diskuze jednu otázku.
Předvolební debatu na ČT1 a ČT24 sledovalo souhrnně na obou stanicích více než milion diváků starších 15 let (1,026 mil.), což byl v této divácké skupině nejlepší výsledek.
Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
Foto titl.: Reprofoto ČT
Kvido 07-10-2021 06:55 984

Politika - související články