Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Kdo může za rostoucí počet obětí koronaviru?

J
Jan Pravda Přidáno před 3 lety
Kdo může za rostoucí počet obětí koronaviru?Počet nakažených virem Sars-CoV-2 raketově roste. Denně umírají desítky osob, hlavně starší 65 let. Vedle chronicky nemocných umírají lidé, kteří by jinak mohli plnohodnotně žít ještě mnoho let. V sedmi bodech se pokusíme najít odpověď, kdo za to může.

Jarní vlnu epidemie koronaviru zvládla vláda ve srovnání s ostatními zeměmi excelentně. Opatření byla přijímána za častých zmatků, nicméně veřejnost spolupracovala a výsledky se dostavily. Česká republika měla minimální počet nemocných a mrtvých, zejména ve srovnání s Itálií. Přišlo opití se vlastním úspěchem:

1. Společnost jako celek nabyla falešný pocit bezpečí. Koronavirus prý je ve srovnání s chřipkou rýmička. Přece všichni vidí, že Čechy nový koronavirus nekosí jako Italy, Brity , Američany ...

2. Strany tzv. demokratické opozice denně útočí na vládu, ať uvolní restrikce dusící ekonomiku. Navíc opoziční politici kritizují každý krok Babišovy vlády bez prezentace toho, jak by opozice na místě vlády postupovala.

3. Na "nesmyslné restrikce" poukazují v médiích a na sociálních sítích podnikatelé v gastronomii, turistickém ruchu a umělci.

Politika se ve světě dávno neřídí zdravým rozumem, ale podle veřejného mínění. Díky tlaku veřejného mínění dochází počátkem léta k rozvolnění restrikcí. S chutí sundáváme roušky, užíváme si léto, nakupování, hospody a je možné jezdit do zahraničí. Na opatrnost, sociální vzdálenost a hygienická opatření s velkou chutí zapomínáme.

4. Jenže v okolních zemích (s výjimkou Německa) je zdravotnictví na nižší úrovni než v ČR. Tamní doktoři a hygienici řeší především těžké případy, o ostatních nakažených neví. A úspěchem opilí Češi se radují, že mohou cestovat na dovolenou a vůbec netuší, že se v zahraničí nejspíš virem nakazí. Jelikož onemocnění na koronavirus má u většiny nakažených bezpříznakový nebo velmi mírný průběh, nikdo pořádně neví, kolik lidí přiváží viry ze zahraničí do ČR.

5. Začíná školní rok. Sejdou se hned dvě věci. Nejdřív mnoho učitelů nakazí kolegové, co byli v zahraničí nebo lektoři, které objednalo vedení škol, aby v případě opakování zastavení školní výuky učitelé zvládli povinnou distanční. Do tříd dorazí žáci, kteří jsou nakažení ze zahraničí. Téměř všichni jsou v pohodě, nemoc má bezpříznakový průběh. Nikdo netuší, že žáci koronavirem Sars-CoV-2 promořují rodiny. Počet závažných průběhů nelze přehlédnout.

6. Od srpna někteří lékaři a umělci bagatelizují závažnost onemocnění novým koronavirem. Pro mnoho lidí je slovo doktora či celebrity svaté a nevěří vládním opatřením. Nechápou, že tyto lékařské autority či lidé, kteří přišli o své příjmy, je vědomě nebo svou naivitou uvádí v omyl. Nechtěl bych být v kůži těchto lidí. Záměrné šíření infekční nemoci je trestný čin. A tito lékaři a umělci svým bagatelizováním umožnili šíření infekce. Nespíš je čekají soudní spory.

7. Ať činí Babišova vláda cokoliv, podle opozice je to vždy špatné. Nejdřív příliš dusí ekonomiku, poté pozdě přijala opatření.

A tak se situace dostala do dnešního stavu. Pod tlakem čísel v druhém týdnu října přestala opozice útočit na vládu. Pochopila, že by se veřejné mínění proti ni otočilo a proto začala v boji proti infekci táhnout s vládou za jeden provaz.

Krátké shrnutí: Za rostoucí počet obětí mohou velmi účinná opaření vlády v jarních měsících roku 2020, která umožnila mnohým získat falešný pocit bezpečí. Druhým faktorem byl, že vláda od určité chvíle reagovala zejména na veřejné mínění, které formovala především demokratická opozice a někteří lékaři či celebrity.

Kdo z politiků nemá máslo na hlavě? Podle mě by měli všichni politici z parlamentu, senátu a vlády nejméně 14 dní pomáhat v nemocnicích s nemocnými na Covid19 za stejných podmínek, za jakých bojoval s kovidem nemocniční personál v březnu 2020.

Nejvíc mě mrzí, že nejvíc obětí je mezi lidmi staršími 65 let. Při dodržování bezpečnostních opatření patří k nejdisciplinovanějším.

PS. Názvy infekce se měnily: Covid-19 --> Sars2-Cov19 --> Sars-CoV-2 Čím to je, že infekce mění jména?

Jan Pravda 17-10-2020 22:54 1,620

Politika - související články

Není žádný související článek Politika!

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.