Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Mají české panelové domy požární schodiště?

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Mají české panelové domy požární schodiště?

Pokud je mně známo, tak české výškové panelové domy nemají zvláštní požární schodiště. Když exprezident Havel mluvil o "kralikárnách" měl skutečně pravdu. Tehdy přirovnání platilo, stejně jako dnes! Ale co se pro bezpečnost proti možným požárům za 30 let udělalo? Skoro nic!


Poslední tragické požáry:

8.8.2020 - V Bohumíně hořel panelový dům. Požár si vyžádal jedenáct obětí, několik lidí vyskočilo z oken. Zdroj

5.9.2020 - Při požáru v ústeckém paneláku zemřel člověk, skočil z okna v šestém patře. Zdroj

Zde se naskytá otázka, museli lidé, kteří při požáru zahynuli, skákat z oken? Zřejmě nikoli, kdyby paneláky byly vybaveny únikovými cestami, tedy požárním schodištěm. Či únikovým kovovým schodištěm na jedné ze stran výškových budov, tak, jak to je jinde ve světě.

V bakalářské práci: "Výškové budovy v současných podmínkách ČR a ve světě autorka Tereza Zubrová, v odíle 3.3.1 Provoz výškových budov uvádí:

Na budovy jsou především kladeny vysoké technické požadavky z hlediska bezpečnosti. Měly by být neustále monitorovány pro sledování pohybu osob v prostorách budov a to nejen u vstupu do objektu, ale i uvnitř budovy a zabezpečeny proti požáru. Každá budova by měla mít možnost protipožárního zásahu vedeného vnitřkem budovy, vnějškem budovy nebo oběma cestami. V případě požáru by měla být výšková budova vybavena systémem elektrické požární signalizace, zkráceně EPS. Tato zařízení obsahují detektory kouře a tepla a jejich rozvody tvoří nehořlavé kabely. V případě požáru se v každém patře rozezní signály, rozsvítí se nouzová osvětlení a uživatelé budov jsou o vzniklém požáru okamžitě informovaní. Nouzová osvětlení musí být v každém případě viditelná a musí jednoznačně ukazovat směr k nouzovému východu. Zároveň se prostřednictvím EPS předá informace hasičskému záchrannému sboru (HZS). Systém automaticky nastartuje dieselové motory, jež udržují v chodu požární vzduchotechniku, a vypne vzduchotechniku fungující za normálních okolností. Požární vzduchotechnika způsobí přetlak v únikových prostorách a tím do nich zamezí průniku ohně a kouře. Lidé se tak mohou z budovy bezpečně dostat, a to buď požárním schodištěm či evakuačním výtahem. Mimo tato zařízení by se měly ve výškových budovách nacházet funkční stabilní hasicí přístroje s automatickými skrápěcími hlavicemi, neboli sprinklery, které se zabudují do závěsných podhledů." (To by mělo být k dispozici alespoň ve výškových budovách, poznámka autora.)

Když jsem oslovil namátkou jednoho z našich poožárníků, vyslovil se, že s popsaným návrhem požárního zabezpečení ještě nesetkal.

Foto titl.: sumpersky.denik.cz

Autor: Vícha Květoslav (Kvido)

Kvido 06-09-2020 08:58 1,382

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.