Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Důslednější šmírování, bát se?

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Důslednější šmírování, bát se?

V náporu koronaviru schválila vláda, celkem málo diskutovaný zákon o Vojenském zpravodajství. Podle něj bude mít rozvědka mj. právo instalovat do sítí „nástroje detekce“. Mnozí to kritizuji. Já nikoliv. Proč?


Podle usnesení vlády ČR kterým byly schváleny změny v zákoně č. 289/2005 Sb., o Vojenském zpravodajství, může rozvědka více vstupovat do sítí.

Půjde také o nové nástroje pro sledování sítí, tzv detekci. Ta bude umísťovány v určených bodech veřejných sítí elektronických komunikací.

Zejména tzv. detekci mnozí laikové kritiztují. Podle mě to však je nedomyšlená kritika. Ano, je pravda, že zpravodajské služby mohou podle nového opatření zasahovat do základních práv a svobod, zejména v oblasti ochrany soukromí, osobních údajů. Avšak pozor, nemohou tak postupovat, jak se jim to zlíbí, tudíž kdykoli a kdekoli, ale pouze v odůvodněných případech! Myslím, že tohle je dostatečná pojistka.

Už za tvrdého socialismu probíhala kontrola analogových telefonních ústředen, pověření pracovníci poslouchali, o čem se lidé baví a zapisovali to. Dnes je tato kontrola více sofistikovaná a digitalizovaná. A pokud se takových kontrol bojíte, rady jsou asi takove:

Na malé nákupy nepouživejte mobil a bankovní karty. Nepouživejte rovněž navigaci GPS a služby Google, takže budete vlastně pro detekci rozvědky neviditelní. Navíc, můžete zajistit, aby váš mobil byl vypnutý, jestliže jej právě nepoužíváte. Tím pádem budete zcela anonymní. V opačném případě umožníte rozvědce a úřadům téměř stoprocentní dohledatelnost.

Zdroj: Novela zákona, Vojenské zpravodajství, rozvědka.

Kvido 23-08-2020 11:06 4,670

Politika - související články

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.