Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Požár v paneláku Bohumín, poučí se?

KvidoKvido Přidáno před 4 lety
Požár v paneláku Bohumín, poučí se?Neskutečná tragedie požáru v panelovém domě v Bohumíně. Nejhroznější za posledních 30 let! Lidé skákali při požáru z oken! Chyboval někdo? Poučí se?

Média šířila informace, že zásah hasičů byl pomalý. Řekla to i očitá svědkyně televizi Prima CNN News. Mluvila dokonce o zásahu za "půl hodiny". Skutečnost je ovšem jiná!!!

Operační středisko přijalo tísňové volání 08.08.2020 v sobotu v 17:48 hod. Hasiči ze stanice Bohumín přijali toto oznámení v 17:49 hod. a o minutu později už opouštěli hasičskou stanici!!!Na místo události dorazili v 17:54 hod. To už z oken šlehaly plameny a požár zachvátil celý byt, výškového domu ve 12 poschodí.

Hasiči ihned vběhli do domu a začali vyvádět obyvatele. Tudíž i souseda, jehož byt je přímo vedle hořícího. „Slyšel jsem ránu, jak dopadlo první tělo. Nechápu, proč vyskočili, hasiči mi vyrazili dveře, nasadili dýchací masku a vyvedli mě po schodišti dolů. Tedy až poté, co sousedé vyskočili okny.“ Tohle přibližně řekl tento svědekm soused hořicího bytu.

K tomuto okamžiku si dovoluji poznámku. Proč hasiči, když viděli velký rozsah požáru v horním patře, okamžitě nenasadili pod dům záchranné plachty, které by mohli lidé ve stresu využít ke své záchraně seskokem??? Takové rozbalení plachty trvá minimálně dvě minuty!

Mají hasiči nějaká pravidla pro zásah? Určitě. Musí se jimi řídit. V pravidlech se nepočítá se záchranou plachtou pro výškový seskok ohrožených osob. V této souvislosti se hovořilo v Bohumíně o záchraných vacích, jejich nafukování však prý trvá asi 10 a více minut.

Při požáru v panelového domě v Bohumíně (Moravskoslezský kraj) zemřelo v sobotu 08.08.2020 11 lidí, z toho 3 děti.

RESUMÉ

Tragedie v Bohumíně vzbuzuje několik otázek.

V době požáru byla v provozu výšková požární technika. Avšak problém byl v tom, že vysuvný výškový žebřík i plošina až do jedenáctého patra panelového domu nedosáhly!!!.

Na místě hasiči zprovozňovali sice nafukovací i záchranné matrace, to se však v inkriminovaném čase seskoku lidí z oken paneláku nestihlo, jelikož příprava trvá několik minut.

Velký problém byl i v tom, že součástí vstupní předsíňky vyhořelého bytu bylo umakartové jádro, které přispělo k rychlému rozšíření ohně. Požár panelového domu v Bohumíně byl extrémně výjimečný! Podle hlavní vyšetřovací verze jej založil žhář, který za pomoci hořlaviny způsobil požár u chodby do bytu ve 12. poschodí. Zároveň došlo velmi rychle k požáru ve všech místnosti v bytě, takže silný žár od ohně přinutil osoby v bytě ke skokům z oken. Tedy raději riskovali "méně bolestivou" smrt.

Bytová jádra z umakartu (koupelna a WC) byla používána v letech 1958–1990 a za tuto dobu bylo vystavěno podle odhadů 1,18 milionu jader. Většina obyvatel panelových bytů si po revoluci ovšem nechala nechvalně známá umakartová jádra zbourat a místo nich nechala postavit zděné koupelny. To ovšem není, bohužel, případ v paneláku Bohumín.

Autor: Vícha Květoslav (Kvido)

Foto titl.: E15

Kvido 10-08-2020 15:21 1,409

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.