Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Je rozumné zrušit Čechy oblíbený letní čas?

J
Jan Pravda Přidáno před 4 lety
Je rozumné zrušit Čechy oblíbený letní čas?V noci na neděli 29. 3. znovu začal platit letní čas. Ve dvě hodiny ráno se ručičky posunuly na třetí, Díky tomu triku nám sluníčko jakoby svítí o hodinu déle. A to Češi vnímají pozitivně, o čemž svědčí titulek Českého rozhlasu.
Naši moudří předkové popsali rozdílné aktivity lidí podle aktivity ptáků. Polovina lidí je ranními skřivany, zbytek jsou noční sovy. Pokud má člověk sova začátek pracovní doby odpovídající jeho povaze, je spokojen. Nicméně pokud musí začít pracovat brzy ráno, je více než méně nešťastný a dává to najevo.
Něco mají ale obě skupiny lidí v letním čase společné. Ať jim končí pracovní doba ve dvě nebo v pět, sluneční světlo si jakoby užívají déle. V globálu sovám vadí ranní vstávání nicméně většině sov vyhovuje pozdější západ slunce.
Tento jakoby křik vyslyšela Evropská unie, která dala lidem možnost vyjádřit se k tématu letního času. Lidé spokojení se střídáním času nehledali změnu, nespokojení se spojovali na sociálních sítích s tím, že chtějí tradiční čas odpovídající časovému pásmu. Následně hlasovali na příslušných stranách EU. Poloviční zisk po polovinu lidí (možnosti tzv. ráno déle spát) zvítězil nad potřebou delšího slunečního svitu.
Ve výsledku zažíváme hru na pseudodemokracii. O podstatnostech hlasovat v reálně nesmíme (vystoupení z NATO, EU), zato banalitám se můžeme věnovat seč hrdlo ráčí. Nicméně převážně inkluzivně vzdělaní v Bruselu dodatečně zjistili, že s hrou na demokracii ohledně času se věci mají trochu jinak. Společný čas pro několik zemí v jednom časovém pásmu byl zaveden v 19 století kvůli koordinaci železniční dopravy.
Novináři píší, že jsme hodinové ručičky posunovali asi naposledy. Mám pocit, že tuto hru na pocit demokracie bruselští nedali. Poté, co jim bylo vysvětleno, kde udělali chybu, podle mě se rozhodli téma nechat v tichosti vyšumět. I malé dítě přece ví, že chyby Sovětský svaz (Busel) nedělá.
V případě letního času vnímám jako nejrozumnější zlatou střední cestu. Takové to "vlk se nažral a ovce zůstala celá". Zachovat letní čas, ale jeho trvání omezit ze současných sedmi měsíců na pět. Jeho počátek stanovit měsíc po rovnodennosti a ukončit ho s koncem rovnodennosti. Díky tomu si sovy mohou o dva měsíce ráno pospat déle a nepřijdou o o hodinu delší odpoledne se sluníčkem.
Jan Pravda 29-03-2020 11:34 1,683

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.