Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Starodůchodci; víme o nich?

KvidoKvido Přidáno před 5 lety
Starodůchodci; víme o nich?Pro lepší život českých důchodců udělaly minulé vlád velmi málo. Dokonce valorizovaly důchodovou částku jen o 40 korun. Tato vláda se o ně postaralo mnohem lépe. Připadá mně však, že nová paní minystryně Maláčová (ČSSD) zapomíná na starodůchodce. Víme v Česku vůbec o nich?
Pro lepší život českých důchodců udělaly minulé vlád velmi málo. Dokonce valorizovaly důchodovou částku jen o 40 korun. Tato vláda se o ně postaralo mnohem lépe. Připadá mně však, že nová paní minystryně Maláčová (ČSSD) zapomíná na starodůchodce. Víme v Česku vůbec o nich?
Paní ministryni Maláčovou bych pochválila, jak intenzivně prosazuje zvýšení důchodů. Chce dosáhnou minimální hranice 11 tisíc (v Rakousku pobírají důchodci v průměrtu 40 tisíc v přepočtu na českou korunu). Paní ministryně má snahu zlepšit život důchodcům u nás, viz. její slova v médiích:
„Dnes si může samostatně žijící důchodce s průměrným důchodem dovolit ani ne polovinu výdajů, co samostatně žijící pracující s průměrnou mzdou. Pokud bychom dodatečné navýšení důchodů neprosadili, pomyslné nůžky mezi příjmy důchodců a pracujících by se ještě více rozevřely. Kromě toho ale nesmíme zapomínat ani na posilování principu solidarity v důchodovém systému, čímž bojujeme také proti chudobě seniorů,“ uvedla ministryně Jana Maláčová (ČSSD).
Ta chudoba seniorů je však v zapomnění, a to u starodůchodců. Lidé, kteří dnes mají přes sedmdesát let totiž pobírají v rozmezí 6 až 8 tisíc Kč, což není vůbec k žití, uvážíme-li, že z této částky mají zaplatit nájem bytu. Starodůchodci totiž doplatili na to, že jim byly důchody vyměřeny podle výše jejich platu za socialismu. Týká se to zejména důchodců, kteří šli do důchodu v letech 1992 až 1995! Jejich počáteční důchod tehdy činil přibližně jen 4 až 5 tisíc Kč! Nyní po létech čini aktuálně včetně všech valorizací přibližně 7.500 Kč, a to je velmi málo. Znám případy, že důchodci po zaplacení nájmu zbývá na měsíc pro osobní potřebu jen 700 korun!!
Chtěla bych proto paní ministryni připomenout, že pokud se uvažuje o dalším zvýšení důchodů, mělo by být přidáno především těm starodůchodcům, kteří mají nejmenší důchody.

Lida Vašinová, 73 let
Kvido 27-04-2019 08:35 2,353

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.