Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Nedopečené rohlíky

G
Přidáno před 7 lety
Nedopečené rohlíky09. 03. 2017 - Dědeček - Jan Štencel, známý pekař, měl v šedesátých letech minulého století k pečení rohlíků pouze olej, moukou, sůl a vodou. Byly dobře propečené do světle hnědé barvy a pěkně křupaly... Dnešní pekaři, podle mých zjištění, potřebují k pečení přibližně 28 látek což jsou nejen enzymy, ale i regulátory kyselosti, kypřicí látky a další. Proč, proboha! Co to do nás cpou? A přitom rohlíky vidím často u pekařů nedopečené - bílé.
Taková chemie při výrobě je ošidná. Příkladem může být nedávné zjištění Vysoké školy chemicko - technologické Praha (VŠCHT). Při průzkumu balených rohlíků byla přítomna látka kyselina askorbová, která se má postarat o zlepšení vlastnosti těsta, tedy jeho objem a dobré kynutí. U rohlíků však byl také přítomen cystein, což ale přináší opačné účinky a těsto naopak oslabuje. Příliš moc chemie tedy není žádoucí!

A problémem je i stupeň upečení rohlíků. Mnohdy je podceňován a rohlíky sjedou z pásu elektrické pece velmi světlé, bílé, prostě nedopečené. To je samozřejmě otázka obsluhy strojního pečení. Pás by měli při procházení pečícím mostem přibrzdit, aby rohlíky byly dokonale upečené do světle hnědé barvy. Pekaři to mnohdy nedělají. Možná, že takto šetří elektrickou energii. Oni vydělávají na spotřebiteli, který prodělává při konzumaci nedopečených rohlíků. Takové bílé rohlíky jsou totiž zdraví až škodlivé!!

Například Pekařství Limma hodnotila 3. března 2016 paní takto:
"Tak se vracím ke svému kladnému hodnocení,ale dnes přidávám nespokojenost s rohlíky,bylyopravdu hodně nedopečené". Podobné zjištění mám i já. Zatím nejmenuji. Snad se to zlepší.



  • Autor: Martin Frybord
  • PC-politika.cz


09-03-2017 08:59 3,717

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.