Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Hájit svobodu slova nebo trestat hrubé útoky na prezidenta?

KvidoKvido Přidáno před 7 lety
Hájit svobodu slova nebo trestat hrubé útoky na prezidenta?16. 11. 2016 - Veřejností hýbe návrh zákona o hanobení hlavy státu. Pro nás starší je zákon symbolem návratu diktatury a popírání svobody slova. Je návrh nutné zlo nebo je to jeden z dalších projevů normalizace dvě?
16. 11. 2016 - Veřejností hýbe návrh zákona o hanobení hlavy státu. Pro nás starší je zákon symbolem návratu diktatury a popírání svobody slova. Je návrh nutné zlo nebo je to jeden z dalších projevů normalizace dvě?

Na sociální síti jsem v úterý 15. listopadu 2016 našel odkaz, který zmiňoval návrh zákona o hanobení prezidenta republiky. Nejednalo se o renomovaný zdroj, tak jsem informaci vnímal jako jeden z mnoha českých vtípků o prezidentovi Zemanovi. Úsměv mě přešel asi za dvě hodiny, kdy jsem zprávu zaznamenal v ve zprávách i na sociální síti. Aniž by jsem četl dál, dostal jsem strach. Strach z normalizace dvě. Je oprávněný, neboť od 1. ledna 2017 začne fungovat Chovancovo ministerstvo pravdy. A také snadno zneužitelný zákon o boji s terorismem.

Na druhou stranu, nejen na sociální síti jsou časté obrázky, z nichž jeden přikládám k článku. Jejich autoři si očividně pletou svobodu slova s právem hrubě útočit na prezidenta. Obrázek je hrubým útokem i v běžném civilním životě.

Jelikož nejsem právník, položím veřejnou otázku. Je tento způsob trestný podle občanského práva? Pokud ano, zákon o hanobení hlavy státu by měl trestat pouze tento a podobný projev "svobody" výrazněji tvrději. Měl by pokutu změnit na podmínku, podmínku na nepodmíněný trest a a vazbu taxativně zvýšit. Jinak by vyjádření názoru či kritiky mělo být tímto zákonem považováno za svobodu projevu. Nic víc, nic míň. Prostě trestné činy trestat tvrději, jinak hájit svobodu slova.



  • Autor: Jan Pravda
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 16-11-2016 06:56 3,829

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.