Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Obama kritizoval Polsko

KvidoKvido Přidáno před 8 lety
Obama kritizoval PolskoNa summit NATO ve Varšavě, kterého se zúčastnil i náš pan prezident M.Zeman, došlo k něčemu neobvyklému. Příznivci starých pořádků se radují, že to bylo jako za Varšavské smlouvy a diktátu hlavní role Sovětského svazu na Východě Evropy. Obama, prezident USA kritizoval Polsko.
Na summit NATO ve Varšavě, kterého se zúčastnil i náš pan prezident M.Zeman, došlo k něčemu neobvyklému. Příznivci starých pořádků se radují, že to bylo jako za Varšavské smlouvy a diktátu hlavní role Sovětského svazu na Východě Evropy. Obama, prezident USA kritizoval Polsko.

Na summit NATO se vyslovil v pátek kriticky k polské vládě prezident USA Barak Omaba. Kritizoval pravicovou vládnoucí stranu země za vývoj, který způsobil ústavní krizi. Podle Obamy nastalo skutečně vážné ohrožení demokracie v Polsku.

Analytici se shodují v názoru, žýe Obama vyslovil opodstatněné obavy. Mezi polskými novináři to vyvolalo pozdvižení. Není divu, něco podobného se ještě vlastně vůči spojenci USA, myslím, nestalo. Skutečně, situace v Polsku musí být vážná! Potvrzuje to i krok Madeleine Albrightové, bývalé ministryně zahraničních věcí USA, která o situaci mluvila se zástupci polské politické opozice.

Jak známo, poslední reformy v Polsku, zemi jež byla tak dlouho prozápadní, mnohého přiznivce demokracie vykolejily. Jsou nepochopitelné a neslučitelné s demokracii. Iniciatorem je euroskeptická a nacionalistická strana Právo a spravedlnost, kterou silně podporuje polský prezident Andrzej Duda. Tyto aktivity způsobily v minulých týdnech ochromení nejvyššího soudu v zemi a rovněž zavedení politické kontroly nad veřejnými médií. Není jasné, kam se chce polská vláda takto ubírat. Chce se obrátit k Rusku? Soudní lidé se velice diví a obávají situace v Polsku. To by byla otočka o 360 stupňů!

Myslím, že v této situaci nelze proto hodnotit kritiku Obamy jako vměšování do vnitřních záležitostí Polska. Nyní už nejde jen o Polsko! Časem se to může týkat nejen České republiky a také celé Evropy. Obama řekl velice mírně a slušně: "Já vyjádřil prezidentu Dudovi naše obavy týkající se některých akcí a slepé uličky kolem polského ústavního soudu."

To řekl prezident USA Obama ve svém projevu, přitom polský prezident stál vedle něj. Ten však na poznámku vůbec nereagoval. Obavy trvají dál.



  • Autor: Vícha Květoslav (Kvido)
  • PC-politika.cz

  • !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Kvido 10-07-2016 05:47 7,870

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.