Ach ne! Kde je JavaScript?
Váš webový prohlížeč nemá povolen JavaScript nebo nepodporuje JavaScript. Pro správné zobrazení tohoto webu nebo pro upgrade na webový prohlížeč, který podporuje JavaScript, povolte JavaScript ve webovém prohlížeči.

Veřejnoprávní televize má jen "své" hosty?

KvidoKvido Přidáno před 9 letydoprava
Česká televize (ČT) a její zpravodajství, je neustále pod palbou kritiky veřejnosti. Není to nic výjimečného, vždyť občané si tuto televizi platí ze svých koncesionářských poplatků. Takže, management i redaktoři a realizační týmy s tím musí počítat. Ale to neznamená, že by měli být zabetonováni v ulitě vysílacího centra na Kavčích horách. Tak to totiž vypadá.
Česká televize (ČT) a její zpravodajství, je neustále pod palbou kritiky veřejnosti. Není to nic výjimečného, vždyť občané si tuto televizi platí ze svých koncesionářských poplatků. Takže, management i redaktoři a realizační týmy s tím musí počítat. Ale to neznamená, že by měli být zabetonováni v ulitě vysílacího centra na Kavčích horách. Tak to totiž vypadá. Forma vysílání zpravodajství, zejména na ČT24, byla sice konečně vyndána ze strnulosti (nové moderátorky, lepší image vysílacího studia), avšak obsah zpravodajství stále pokulhává. Až fádní jsou stále stejné tváře hostů, které se na ČT24 v různých cyklech opakují dlouhé měsíce. Z politiků je nejčastějším respondentem třeba pan Kalousek.

Když jsem položil přes webové rozhraní ČT dotaz, proč pan Kalousek tak často vystupuje na ČT24 (objevuje se často i v pořadu OVM), dostal jsem odpověď z Diváckého centra:

...děkujeme za Váš ohlas i zájem o vysílání České televize.
Vyváženost zpravodajství ČT bychom měli posuzovat nikoli na základě vystoupení konkrétního hosta sdělujícího vlastní stanovisko, nebo jedné konkrétní informace, ale v kontextu celého kontinuálního vysílání zpravodajského kanálu ČT 24.

Vždy je totiž nutné uvědomit si, že zpravodajství České televize tvoří celá škála relací, počínaje zprávami a konče analyticko-zpravodajskými relacemi nebo vstupy. A jejich úkolem je právě pomocí různých úhlů pohledu na dané události či jevy a nabídnout divákům možnost se v nich orientovat. V žádném případě ale není úkolem, snahou ani posláním České televize sloužit pouze jednomu či druhému „správnému“ názoru, jak by mohlo vyznít z Vašeho dopisu...


Myslím, že tento úryvek z dopisu stačí. Prostě, odpověď vůbec nereagovala na moji zásadní otázku, proč pan Kalousek je tak často na obrazovce ČT. Místo toho knižní odpověď o poslání veřejnoprávní televize ČT. Tedy žádné konkrétní vysvětlení, podle jakého klíče zve ČT respondenty do vysíláíní, zda sleuje jejich četnost na obrazovce atd. Zda v rámci veřejnoprávnosti nějak koriguje, koho na rozhovory zve, s přihlédnutím k širokému záběru veřejného prostoru.

Proto si dovoluji vedení zpravodajství ČT navrhnout následující:

ČT by měla na svých webových stránkách, nejlépe na HomePage pořadu ČT 24 zveřejňovat tabulku Statistika respondentů. Z takové tabulky se sloupci: jméno, vláda, politická strana, nestraník, pořad ČT (nejlépe s odkazem) by bylo snadné vyčíst, která osoba a kolikrát byla respondentem konkrétního pořadu ČT.

Vycházím ze základní premisy, že totiž občan, jako koncesionář ČT, má právo vědět, kdo se zúčastnil a kdy ve veřejnoprávní televizi diskuze. Doposud budí ČT dojem, že do zpravodajských pořadů zve pouze své osvědčené hosty. U komentovaného zpravodajství, různými externími novináři a analytiky, bych se tomu nedivil. I když i zde může jít o záměr ČT, sledující určitý politický cíl (pokud jsou hosty v rozhovoru o politice např. redaktor Šídlo z mediální dílny A.Babiše a další tzv. "závislí novináři" na svém vydavateli).




Připravil: Květoslav (Kvido) Vícha
PC-politika.cz


{lang: 'cs'}

Kvido 23-03-2015 18:07 3,220

0 komentářů

Napsat komentář

G
  • Žádné komentáře nebyly zveřejněny.